2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mától gyógyszer nélkül maradhatnak a betegek

2005. szeptember 13. 13:00, utolsó frissítés: 13:00

A forgalmazók keddtől nem látják el gyógyszerrel az ország kórházainak és gyógyszertárainak 90%-át, mert az egészségügyi minisztérium megszegte a két fél közt június végén kötött megállapodást. Az ország több mint 400 kórháza és 4500 gyógyszertára 300 millió eurós adósságot halmozott fel, ennek régisége egy év és három hónap. Azok az intézmények, amelyek nem lépték túl a fizetési határidőt (gyógyszertárak esetében 90 nap, kórházaknál 180 nap), továbbra is megkapják a gyógyszereket.

Az egyezmény értelmében a minisztériumnak július 31-ig kellett volna törlesztenie az adósság 20%-át, de ez a mai napig sem történt meg. A Gyógyszerforgalmazók és Importőrök Egyesületének elnöke, Ileana Niculescu elmondta a Mediafaxnak: szombaton tárgyaltak az új egészségügyi miniszterrel, Eugen Nicolãescuval, aki ígéretet tett ugyan az adósságok kifizetésére, de úgy vélte, erre legjobb esetben is csak októberben kerülhet sor.

A forgalmazók lépésével párhuzamosan megkérdőjeleződik a gyógyszerárak beharangozott csökkentése is, mivel az importárura kivetett adók csökkentése is része volt az egyezménynek, erre az adósságok első részletének kifizetésekor kellett volna sor kerüljön. (realitatea tv/mfax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS