2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Emelik a tandíjas helyek árát a BBTE-n?

2005. szeptember 13. 13:36, utolsó frissítés: 13:36

Ha az egyetemi szenátus is megerősíti a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egyes karain alkalmazott gyakorlatot, akkor az idei tanévtől hozzávetőleg hatmillió régi lejjel (200 euró) kell többet fizetniük a tandíjas helyeket elfoglaló diákoknak – adja hírül a Szabadság. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 13–14 millió lej helyett az idén 20 millió lejbe kerül a taníttatás.

A most induló tanévtől kezdődően az ország legtöbb állami egyeteméhez hasonlóan a BBTE is növelte fizetéses helyeinek az árát, ám számos részlet még tisztázatlan. Amit biztosan tudni lehet, hogy azok az egyetemisták, akik első évet kezdenek 20 millió régi lejt fizetnek egy tanévre. Tisztázatlan viszont, hogy azok a diákok, akik másod- harmad, esetleg negyedévet kezdenek, a régi, lényegesen kevesebb tandíjat vagy az újonnan megállapított összeget kötelesek fizetni.

A Szabadság idézi Rareş Gavrilesut, a BBTE szóvivőjét, aki elmondta: valóban rendezetlen még ez a kérdés. Véleménye szerint az volna természetes, hogyha a felsőbb évfolyamokon tanuló egyetemisták a korábbi tandíj mellett fejezhetnék be tanulmányaikat. Ebben a kérdésben kizárólag a BBTE szenátusának van döntési joga, az említett testület viszont a 2004–2005-ös tanév vége óta nem ülésezett. Várhatóan két héten belül megszületik a döntés – közölte a szóvivő.

Hangsúlyozta, hogy a diákoknak az egyetemmel kötelező módon megkötött szerződése azt a kitételt is tartalmazza, miszerint az intézmény fenntartja a tandíjemelés jogát, akár a négy év időszaka alatt is. Ilyenformán a diákoknak nincs fellebbezési joga abban az esetben sem, ha a szenátus döntése úgy határoz, hogy az új tandíj érvényes minden évfolyamra. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS