2021. május 13. csütörtökSzervác, Imola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Érvényben marad a zsidózó SZNT-küldött büntetése

2005. szeptember 13. 15:04, utolsó frissítés: 15:04

Érvényben marad a pénzbüntetés, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) február 12-i gyergyószentmiklósi ülésén elhangzott antiszemita felszólalásért szabott ki márciusban az Országos Diszkriminációellenes Tanács – döntött a marosvásárhelyi bíróság a felszólalásért elmarasztalt SZNT-küldött, Molnár József ügyében.


"A szólásszabadság korlátozható olyan esetekben, amikor az azzal élő kétségbevonhatatlan történelmi tényeknek mond ellent" – idézi keddi számában a Krónika a bíróság indoklását. Az SZNT küldötte kezdeményezte a pert az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) ellen, mert a testület elmarasztalta őt említett nyilvános felszólalása miatt.

A február 12-i gyergyószentmiklósi ülésen Molnár kijelentette a kettős állampolgárságra vonatkozó december 5-i népszavazás kudarca kapcsán, hogy "Magyarország lassan második Izraellé válik (...), és ha nem vigyázunk, még messzebbre is eljutnak!" A diszkriminációellenes tanács hivatalból indított eljárást az ügyben a Krónika február 16-i számában megjelent cikk alapján. Antiszemitának ítélte a megnyilvánulást, és ötmillió lejes pénzbírsággal sújtotta az erdőszentgyörgyi SZNT-küldöttet.

Molnár József – ügyvédje, Kincses Előd révén – azzal az érvvel támadta meg a diszkriminációellenes tanács határozatát, hogy "szólásszabadságában korlátozza őt a testület". A marosvásárhelyi bíróság ítélete megfellebbezhető, és erre alighanem sor is kerül azután, hogy a felperes ügyvédje, Kincses Előd hazatér Magyarországról.

Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke tájékoztatta a Krónkát: a testület még nem zárta le a vizsgálatot a február 12-i gyergyószentmiklósi gyűlés ügyében. Hátravan az a vizsgálat, amely a Molnár felszólalását szó nélkül hagyó ülésvezető, Csapó I. József SZNT-elnök felelősségét hivatott megállapítani – olvasható a Krónikában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS