2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániában kedvezőek a cégalapítási feltételek a Világbank szerint

2005. szeptember 14. 14:23, utolsó frissítés: 14:23

A Világbank jelentése szerint a kelet-európai országok bürokrácia-ellenesek és támogatják az új vállalkozások alapítását. A vállalkozások alapítását könnyítő, azok számára kedvező környezet kialakítását célzó, elfogadott törvények számát tekintve Szerbia és Montenegró, Szlovákia és Románia a listavezető a Világbank szerint. Magyarország az 51. helyen áll, megelőzve például Olaszországot (70.).

Új vállalkozást indítani és működtetni Új-Zélandon a legegyszerűbb, a második helyezett Szingapúr, a harmadik az Amerikai Egyesült Államok. A sor végén az afrikai országok kullognak. Némileg meglepő, hogy Szerbia és Montenegró - noha nem EU tag - sikeres reformokat hajtott végre és a 92. helyet foglalja el a vállalkozásbarát országok listáján.

A rangsor összeállításakor nem csak azt vizsgálták, hogy milyen könnyen lehet céget alapítani, hanem például azt is hogy milyen gyorsan lehet építési engedélyt kapni, mennyire pontos az ingatlanok nyilvántartása, milyen akadályokba ütközik az új alkalmazottak felvétele és elbocsátása, milyen az adófizetési morál, betartják-e a szerződéseket, mennyire egyszerű hitelhez jutni.

A jelentés készítői 155 országot vizsgáltak meg. A sereghajtók Kongó, Burkina Faso és a Közép-Afrikai Köztársaság. Noha csak a 139. helyre sikerült felkúsznia, a Világbank jelentése megdicséri Ruandát, amiért igyekszik vállalkozásbarát környezetet kialakítani országában. A fejlődő gazdaságok közül Kína a 91. helyezett, Indonézia a 115., India pedig a 116. (eurohirek.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS