2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem engedték át a HVIM elnökét a határon

2005. szeptember 14. 17:40, utolsó frissítés: 17:47

Kedden éjszaka a román határőrség "felsőbb utasításra" hivatkozva megtagadta a belépést Toroczkai Lászlótól, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) elnökétől – írja a kuruc.hu nevű portál. Toroczkai magyar, román és nemzetközi fórumokhoz fordul jogorvoslatért a minősíthetetlen eset miatt.

Toroczkai László magánemberként utazott volna Erdélybe. A Méhkerék-Nagyszalonta határátkelőhelyen a román határőr először bepecsételt útlevelébe, majd a számítógépes vizsgálat után közölte: nem léphet be az ország területére. Megkérdezte Toroczkaitól, miért van kitiltva Szerbiából, mire a HVIM elnöke azt válaszolta: ehhez semmi köze.

A határőr azért tudakolózott, mert a román hatóságok részéről is életbe lépett ez a szankció. A határőr felsőbb utasításra hivatkozott, és konkrétan nem indokolta meg a beléptetés megtagadásának tényét.

Toroczkai azonnal felvette a kapcsolatot Gaudi-Nagy Tamás nemzetközi jogásszal, a magyar külügyi tárcával, mert a román hatóság panasza miatt a bukaresti magyar nagykövetséghez kívánta utasítani. A szegedi konzulátustól sem kapott érdemi választ.

Toroczkai László a kuruc.hu-nak elmondta: pénteken Nagyszalontán alapították meg a HVIM ottani szervezetét, ahol politikai nyilatkozatokat nem tett, és zökkenőmentesen be- illetve kijutott Romániából, ezért is tartja "elfogadhatatlannak, az európai és a nemzetközi joggal ütközőnek", hogy most nem engedték be az országba. (kuruc.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS