2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Udvarhelyszéki árvíz-helyszíneken járt Borbély

2005. szeptember 15. 10:00, utolsó frissítés: 10:36

A kormány 21 millió eurót fordít az udvarhelyszéki árvizek következtében megrongálódott utak, hidak rehabilitációjára, és közel 7 milliárd lej értékben építőanyagokat biztosít a károsodott házak újjáépítéséhez – jelentette be Borbély László középítkezéssel és területrendezéssel megbízott miniszter szerdán, az udvarhelyszéki árvíz sújtotta településeken tett látogatásán.

A tárcavezető a helyi és megyei önkormányzatok vezetőivel a súlyos árvízkárokat szenvedett Galambfalván, Siménfalván, Kobátfalván, valamint Dobón tartott helyszíni szemlét, amelyen a kárelhárítási munkálatok jelenlegi állását ellenőrizte.

Borbély elsőként a nagygalambfalvi hidat tekintette meg, amelynek felújítása a napokban kezdődik. A megbízott miniszter bejelentette, a kormány már megkezdte az építőanyagok kiszállítását, elsőként mintegy 47 tonna cement, és jelentős mennyiségű vasbeton, valamint faanyag érkezett a helyszínre. Az építőanyagokat mindenek előtt a lakhatatlanná vált házak felújítására fordítják, a prioritás ugyanis az, hogy a kiköltöztetett családok a hideg időszak beállta előtt mihamarabb visszatérhessenek otthonaikba – jelentette ki a miniszter, aki abban a Siménfalva határában felállított ideiglenes sátortáborban is járt, amelyben jelenleg 65 fedél nélkül maradt ember lakik. Borbély felszólította a megye prefektusát, valamint a megyei hatóságokat, hogy szakemberekkel segítsenek a házak újjáépítésében.

A helyszínen látottakat értékelve a miniszter kifejtette, felemelő, példamutató a helyi közösségek szolidaritása és kitartása: alig három héttel az árvizek után ugyanis sikerült a nagy részben teljesen tönkrement utakat, portákat helyreállítani. – Nagyon fontos volt látni, hogy a közösség és a polgármesterek összefognak. Megható volt látni, ahogyan az emberek dolgoznak és építkeznek, önmagukon segítenek, és mindezt zokszó nélkül. Ez volt a legfelemelőbb élmény számomra – mondta Borbély.

Borbély úgy értékelte, a nagymennyiségben érkezett adományok hatalmas segítségnek bizonyultak az árvízkárok helyrealításában, amelyhez az RMDSZ tisztségviselői 150 millió lejjel, a Bernády Alapítvány 1000 euróval járult hozzá. A miniszter ezt követően Székelyudvarhelyen, majd Csíkszeredában folytatott megbeszélést a helyi és megyei vezetőkkel a helyreállítási munkálatokról. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS