2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az egykamarás parlamentet egyedül az államfő támogatja

2005. szeptember 15. 10:05, utolsó frissítés: 10:13

Az államelnök tegnap New York-ban azt nyilatkozta, támogatja az egykamarás parlamenti rendszer bevezetését, szerinte ez a megkönnyítené a törvényhozásban a döntéshozatalt.

A D.A. Szövetség honatyái ellenzik Băsescu felvetését, Puiu Hasotti, a D.A. Szövetség szenátusi frakcióvezetője szerint fölösleges lenne az egykamarás parlament bevezetése. Hozzátette, az államok többségében kétkamarás parlament működik. Maria Petre PD-szenátor, helyettes frakcióvezető szerint Romániában még szükség van a kétkamarás parlamentre.

Romániának hamis kétkamarás parlamentje van – jelentette ki szerdán sajtótájékoztatón Markó Béla, az RMDSZ elnöke, de nem foglalt állást az egykamarás megoldás bevezetése mellett. Egy valós kétkamarás rendszer mellett foglalnék állást, nem a jelenlegi rendszer egykamarássá alakítása mellett – mondta.

A javaslaton legnagyobb mértékben a PSD-s képviselők, szenátorok háborodtak fel, Antonie Iorgovan, az 1991-es alkotmány egyik megszövegezője őrültségnek nevezte Băsescu felvetését. (háromszék)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS