2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Francia bevásárlóközpontok nyílnak a közeljövőben

2005. szeptember 15. 14:50, utolsó frissítés: 15:02

A francia Flash Consulting Invest csoport bevásárlóközpontok építését tervezi Romániában: az első Euromall 2007 elején nyitja meg kapuit Pitestiben. Korábbi felmérések alapján a cégnek valószínűleg nem kell majd csalódnia 30 millió eurós beruházásában.

A társaság az elkövetkező öt évben további öt bevásárlóközpontot épít öt másik városban. Az első Pitestiben épülő létesítmény a tervek szerint évi hatmillió eurós bevételt hoz majd, a beruházás finanszírozásáról a Raiffeisen Bank és a BRD pénzintézettel folynak tárgyalások.

Egy korábbi felmérés szerint a Balkánon kifejezetten szeretnek plázákba járni, a shoppingolás sokkal elterjedtebb Kelet-Európában, mint az Egyesült Államokban vagy Ázsiában. Romániában a látogatók 42%-a tér be a boltokba csupán szórakozásból, a bolgár kiskereskedelem ügyfeleinek 44, a szerb vásárlóknak pedig 39%-a tartozik ebbe a kategóriába.

Ezzel szemben az Egyesült Államokban mindössze 20%-os a nem szükségletre vásárlók aránya, s hozzájuk hasonlóan nem szívesen "shoppingolnak" a kínaiak sem: ott az arány mindössze 16%.

A francia cégeket már eddig is vonzotta Románia, mint befektetési célpont. Idén nyáron az Accor francia szállodaipari vállalat jelentette be, hogy román partnerével, a Continental Hotelsszel összesen 54 millió eurót fektet az elkövetkezendő négy év során fejlesztésekbe.

Egyrészt 10 újabb egységgel bővítik Ibis és Continental nevű szállodaláncukat, másrészt egy új láncot is indítanak az országban kétcsillagos minősítésű szálláshelyekből. Az Accor és a Continental legutóbb májusban nyitott Ibis hotelt Bukarestben, a lánc negyedik romániai tagját Kolozsvárott nyitnák. (mfor.hu/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS