2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: újra kell gondolni a magyar állami támogatásokat

2005. szeptember 16. 16:48, utolsó frissítés: 16:48

A jelenleg tapasztalható "magyar-magyar konfrontáció", helyett magyar-magyar együttműködésre van szükség a határon túli magyarság kérdésében – jelentette ki Markó Béla Budapesten, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának pénteken tartott csúcstalálkozóján.

A tanácskozáson a képviselők tájékoztatást kaptak a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának 2004 szeptember 10-én elfogadott dokumentumában előirányzottaknak megvalósításáról, majd a területi, személyi autonómia és a kettős állampolgárság gyakorlata az Európai Unióban, illetve az európai szintű kisebbségvédelem kiépítésének lehetőségeiről készült tanulmányokat vitatták meg.

Markó Béla szövetségi elnök kifejtette, hogy a romániai magyarság számára egyaránt fontos a kettős állampolgárság, valamint a különböző autonómiaformák megvalósításának kérdése. Reményének adott hangot, hogy az erdélyi magyarság kulturális autonómiatörekvése hamarosan előbbre léphet a román parlamentben. Hozzátette, hogy a magyar kormány is tudja segíteni az autonómiatörekvéseket Európában, illetve a kétoldalú kapcsolatok keretében, köztük a készülő közös magyar- román kormányülésen.

Az RMDSZ elnöke leszögezte, hogy a magyar állami támogatások formáit illetve intézményeinek működését újra kell gondolni. Úgy értékelte, "elfáradtak a közalapítványok", illetve a Szülőföld Alapprogramban nagyon szép elgondolások vannak, de azok egyelőre csak célok, a gyakorlatban nem valósulnak meg.

A magyar-magyar kapcsolatokról kifejtette, hogy mielőbb konszenzusra kell jutni a határon túli magyarság kérdésében, és felkérte a jelenlevőket, hogy a közelgő magyarországi választási kampányban a határon túli magyarság kérdését ne tegyék a megosztás eszközévé. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS