2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csökkenhet a határátlépéshez szükséges összeg

2005. szeptember 19. 17:50, utolsó frissítés: 2005. szeptember 20. 14:07

Új rendelettel szabályozná Vasile Blaga belügyminiszter a román állampolgárok határátlépését. A tervezet legnagyobb újítása, hogy csökkenne a határátlépéskor felmutatandó összeg.

Míg eddig minimum 500 eurót kellett felmutatni a schengeni övezet tagországaiba utazás előtt, most minimum öt napra napi 30 euró – azaz összesen 150 euró –felmutatására kötelesek a kiutazók.

A volt szocialista blokk nem EU-tag országaiba való beutazáskor napi 20 euró (azaz minimum 100 euró) felmutatását kérik. Az összeget nem feltétlenül kell készpénzben felmutatni: a határnál utazási csekket, illetve nemzetközi bankkártyát is elfogadnak, amennyiben az utóbbi 24 órában kiállított kivonat bizonyítja, hogy a kártyán szerepel a megfelelő összeg.

A kiutazónak ezenkívül oda-vissza jegyet kell felmutatnia, ellenkező esetben további 150 euró felmutatását kérhetik a határnál. A határőrök ugyanakkor az utazás célját és körülményeit igazoló iratok felmutatását is kérhetik. A

A minisztériumi rendelet október 1-én lép életbe, mikor a szöveg a Hivatalos Közlönyben megjelenik.

A tervezetet éles hangon bírálta ma reggeli nyilatkozatában a Romániai Üzletemberek Egyesülete (AOAR), amely elfogadhatatlannak tartja, hogy az üzletemberek kiutazáskor be kell mutassák az őket fogadó cég meghívóját (és annak román fordítását).

Véleményük szerint ez azt bizonyítja, hogy a belügyminisztérium elfogadta, hogy Európában másodrangú emberekként kezeljék a román állampolgárokat. Az AOAR júliusban folytatott tárgyalásokat Gheorghe Copos miniszterelnök-helyettessel a rendelet kapcsán, de azóta sem történt előrelépés az ügyben. Az üzletemberek képviselői azonban ma délben, miután tárgyaltak a minisztérium képviselőivel, már elégedetten nyilatkoztak a rendelet új változatáról, amelyet már ők is elfogadhatónak tartanak. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS