2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszafordítottak egy magyar segélyszállítmányt a román vámosok

2005. szeptember 20. 10:28, utolsó frissítés: 14:18

Visszafordították a román határról a Zagyvarékasi Polgári Kör két képviselőjét a hétvégén, amikor segélyszállítmányt akartak eljuttatni az árvíz sújtotta Farkaslakára.

Jánosi József, a polgári kör vezetője a Magyar Rádió érdeklődésére elmondta, hogy kisteherautóval indultak el a közel kétmillió forint értékű konzerv és száraztészta adománnyal szombaton hajnalban. Reggel hat órára értek a határra, ahol az ügyintézők negyedórás aktalapozgatása után úgy értelmezték, hogy továbbmehetnek, minden rendben van.

Vettek úthasználati matricát, váltottak pénzt, ám mintegy egy kilométer megtétele után két román vámos autóval eléjük vágott és kiszállásra szólította fel őket. Egyiküknek még az útlevelét is az arcába vágták és közölték velük, hogy nincsenek rendben a papírjaik. Mindezt romániai magyar kamionosok segítségével értették meg, hiszen nem beszélnek románul.

Bementek a vámhivatal parancsnokához, aki azt mondta, hogy ő nem szólhat bele, mivel a szállítmányozó egy magáncég. Kiderült, hogy nem elég az egészségügyi bizonyítvány, a helyszínen lévő állatorvos minőségi tanúsítványt kért. Ennek hiányában nem írta alá a határátlépési engedélyt.

Végül a polgári körösök délután visszafordultak a határról, de a hét végén újra megpróbálják az adományt eljuttatni a rászorulóknak Farkaslakára. (mro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS