2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Duplázzák az állattenyésztők támogatását

2005. szeptember 20. 14:24, utolsó frissítés: 14:24

Jövőben kiemelt fontosságot kap az állattenyésztés, amelynek támogatását az állami költségvetésből majdnem duplájára emelik az idénhez képest – derült ki azon a találkozón, amelyen a mezőgazdasági minisztérium államtitkára, Nicolae Falviu Lazin is részt vett. A jelentős támogatásnövekedés azért szükséges, mert Romániában nagyon lecsökkent a szarvasmarha-állomány, és a takarmányt nem tudják elhasználni.
Az államtitkár részletesen beszélt a jövő évi tervekről és a költségvetés elosztásáról. A 2006-os büdzséből a mezőgazdaságnak szánt pénzösszeget – hozzávetőlegesen tízezer milliárd régi lejt – egyrészt a mezőgazdasági beruházásokra, másrészt a Sapard-programok társfinanszírozására fordítják majd. A farmokon történő befektetések ösztönzése céljából 2006-ban beindítanak egy olyan projektet, amely alapján hosszú lejáratú támogatásban részesítik a gazdákat.

A Sapard-program esetében olyan költségeket kívánnak fedezni, amelyekre az ügynökség nem ad támogatást, ilyen például az állatállomány kialakítása, valamint vetőmag. A szaktárca hozzávetőlegesen hatezer növénytermesztő és állattenyésztő farmot támogathat, előnyt élveznek majd a bezárás veszélyével fenyegetett, az uniós követelményeket nem teljesítő farmok. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS