2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia mielőbbi EU-csatlakozása mellett érvel Gyurcsány

2005. szeptember 21. 10:14, utolsó frissítés: 10:14

Szűkkeblűen, nem messzire nézve és nem kellően megértve, hogy mi a mi felelősségünk ebben a térségben, nem lehet sikeres nemzetpolitikát folytatni – mondta a kormányfő a Bulgáriának és Romániának az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló törvényjavaslat általános vitájában.

Hozzátette: van aki szerint lassítani kell, "én ez utóbbiakkal nyilván nem értek egyet". A küszöböt átléphetetlen magasságokba kell emelgetni, hanem inkább ösztökélni, segíteni azt, hogy a csatlakozás megtörténhessen – fűzte hozzá.

Elmondta: abban az Európában hisz, amelynek van bátorsága lebontani a nemzeti-politikai bezárkózásokat körülvevő falakat. Véleménye szerint az EU akkor volt nagy és dinamikus, amikor képes volt túllépni a "holnapig látó" nemzeti érdekeken.

"Azt javaslom valamennyiüknek, ne centizgessenek ebben a kérdésben, ne legyenek kishitűek, és különösen ne legyenek fogékonyak a nemzeti középszer szirénhangjaira" – intézte szavait a képviselőkhöz. A csak önmagára figyelő, a csak befelé forduló Magyarország, a másokat oktató Magyarország önmagának épít zsákutcát – zárta szavait a miniszterelnök. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS