2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Falszárítókkal segítik a bánságiak a szintén árvízsújtotta udvarhelyszéki településeket

2005. szeptember 21. 14:50, utolsó frissítés: 14:50

Tanszertámogatást kaptak a tavaszi bánsági árvíz sújtotta Keresztes és Gátalja diákjai. A magyar Ifjúsági és Családügyi Minisztérium segélyét az újjáépítést koordináló temesvári Reconstructio 2005 Egyesület osztotta szét 20 torontálkeresztesi óvodásnak, 16 gátaljai fakultatív magyarórára járó gyereknek, 13 magyarszentmártoni, 11 nagybodófalvi és 21 óteleki kisiskolásnak.

Az árvízsújtotta Keresztesen és Gátalján nincs magyar nyelvű elemi oktatás, de az adományokat úgy osztották el, hogy az magyarul tanuló gyerekekhez jusson el.

Az egyesületnél letétben lévő 44 csehországi falszárító berendezést a kolozsvári Máltai Segélyszolgálat közvetítésével továbbították a szintén árvíz sújtotta udvarhelyszéki településekre.

Ami a bánsági újjáépítést illeti, véglegesítették a rombadőlt melléképületek tervrajzait: ennek alapján lehet elosztani a már raktáron levő, illetve beígért építőanyagokat istállók, ólak, raktárak újraépítésére. A sudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház jótékonysági előadással (régi értéken) 21 millió lejt gyűjtött a bánságiaknak.

A Svédországi Magyarok Szövetsége 2124 eurót küldött, a jövő hét folyamán várhatóan megérkezik a Fehérvári Kézművesek Egyesülete 710 eurónyi pénzsegélye. Az egyesület érmeveréssel rendezett gyűjtést. (nyugati jelen)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS