2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: képviseljék a történelmi régiókat a szenátorok és a pártokat a képviselők

2005. szeptember 21. 18:04, utolsó frissítés: 18:04

Markó: képviseljék a történelmi régiókat a szenátorok és a pártokat a képviselők
Fontosnak tartja a házszabály módosítását az RMDSZ, de Markó Béla elfogadhatatlannak minősítette az elmúlt időszak huzavonáit, mivel a parlament prioritása az európai integrációval kapcsolatos tervezetek megvitatása kellene legyen. Emellett elsődleges az árvizek következményeinek felszámolása – mondta mai sajtótájékoztatóján az RMDSZ elnöke.

A magyar párt nem osztja Băsescu államfő véleményét az egykamarás parlament bevezetéséről. A RMDSZ olyan kétkamarás parlamenti rendszert támogat, melyben a szenátorok a megyéket vagy történelmi régiókat képviselnék, a képviselők a pártok jelöltjei lennének – jelentette ki Markó.

A jelenlegi alkotmány módosítása nem prioritás, ám ha mégis sor kerülne, Markó szerint azt kéne bevezetni, hogy a kormány csakis sürgősségi esetekben és a parlamenti vakáció alatt bocsáthasson ki sürgősségi rendeleteket.

Ugyanakkor a kormány és a prefektusi hivatalok hatáskörén kéne változtatni és bővíteni kellene a kisebbségi jogok körét is. A népszavazást újságírói kérdésre fölöslegesnek minősítette az RMDSZ elnöke.

Az egyéni választókerület bevezetése Markó szerint nem biztosítana arányos képviseletet. Tévedés volna a jelenlegit felváltani egy olyan rendszere, mely rontaná az a parlamentben amúgy is sokat kritizált döntéshozó színvonalát – hangzott el az RMDSZ szokásos heti sajtóértekezletén. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS