2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Fontos a szabad utazás, de nem váltja ki az állampolgárságot"

2005. szeptember 21. 22:10, utolsó frissítés: 2005. szeptember 22. 14:04

Nagyon fontos a magyar kormány határon túli magyarságra vonatkozó javaslatcsomagja, mely ugyanakkor nem helyettesíti a kettős állampolgárság kérdésének megoldását – jelentette ki Bukarestben Markó Béla. Az RMDSZ elnöke elmondta: megkérte a magyar párt ügyvezető elnökségének szakértőit, minél hamarabb mondjanak véleményt.

A politikus szerint az alkotmánymódosító elképzelés nagyon fontos. Hozzáfűzte: egyelőre nem kíván részletes véleményt mondani a javaslat minden szóösszetételéről, de például sokkal jobban tetszene neki a "külföldi magyar" kifejezés helyett az eddig megszokott "határon túli magyar".

"Minden olyan intézkedés – folytatta Markó –, ami megkönnyíti a Magyarországra vagy az Európai Unió többi országába való utazást, nagyon fontos mindannyiunk, elsősorban a vajdasági és a kárpátaljai magyarok számára".

"Miközben azonban a javaslatokról vitatkozunk, haladnunk kell előre" – utalt a kettős állampolgárság ügyére a politikus. Végleges konklúziót csak néhány nap múlva fog megfogalmazni az RMDSZ.

A Gyurcsány miniszterelnök felkérésére kidolgozott javaslatok között szerepel az az elképzelés, amelynek értelmében az alkotmány a "külföldön élő magyarokról" című fejezettel egészülne ki.

Ez kimondaná, hogy a "Magyar Köztársaság felelősséget érez a külföldön élő magyarok sorsáért és önazonosságuk megőrzéséért; elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését". A magyar kormány törvényi szabályozást tervez a speciális személyi igazolvány kiadásáról, utazási lehetőséget biztosítana az EU-ba Magyarország schengeni csatlakozása után is. (mti/gondola)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS