2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Adópaktumot" ajánl a miniszterelnök

2005. szeptember 22. 10:42, utolsó frissítés: 10:42

A munkaadók, a szakszervezetek és a kormány érdekegyeztető tanácsának tegnapi ülésén jelentette be Tăriceanu kormányfő, hogy a kabinet által javasolt adópaktum gyakorlatilag olyan gazdaságpolitikát jelent, mely a kormány reményei szerint adóbiztonságot hoz és elősegíti a gazdasági fejlődést.

A fontosabb adónemek kulcsszámai a kormányfő közlése szerint jövőre a következők: a TVA (áfa) marad 19%-on, a jövedelem- és profitadó 16%, a társadalombiztosítási járulák százalékponttal 49,5-ről 47,5%-re csökken.

A kormányfő szerint az adócsalás elleni fellépés nemcsak a kabinet, hanem a munkaadói kamarák és a szakszervezetek feladata is egyúttal. Az előbbieknek jelezniük kéne, hol folyik adóelkerülés, a legális munkavállalók be kéne jelentsék, hol dolgoznak feketén – magyarázza Tăriceanu.

Az adóelkerülés nyugtalanító mértékű – mondja a miniszterelnök, aki az egyeztető tanács ülésén azzal példálózott, hogy a kis- és középvállalkozásoktól nehéz behajtani a TVA-t. Tăriceanu emlékeztetett arra, hogy szigorították az adócsalás miatt kiszabható büntetéseket. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS