2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

PSD-vezéráldozat: lemond a párt Năstaséról?

2005. szeptember 22. 16:41, utolsó frissítés: 16:41

Névtelenül nyilatkozó PSD-források szerint a volt kormánypárt a szenátus elnöki székéért cserébe lemondana a képviselőház elnöki tisztségéről, melyet Adrian Năstase tölt be. A PSD kompromisszumos javaslata szerint, ha Văcăroiu marad a szenátus vezetője, nem támadják meg az Alkotmánybíróságon a kormánypártok Năstase leváltását célzó intézkedéseit.

Mivel az alsóházban nincs többségben, a PSD állítólag abba is belemenne, hogy Bogdan Olteanu, a PNL politikusa legyen a képviselőház elnöke.

A kormányfő mára hívta találkozóra a pártok képviselőit, de a koalíciós társ PD politikusai "teljesen objektív okokra" hivatkozva nem jelentek meg az egyeztetésen. A miniszterelnök a parlamenti házszabály elfogadása körüli ellentéteket – melynek tétje a házelnöki szék – próbálja feloldani.

Kormányoldal és ellenzék egyaránt attól tart, hogy a másik fél megtiltja EP- (Európai Parlament) megfigyelőinek, hogy 26-án Strasbourgba távozzanak. A tét az, hogy a házszabály megszavazásakor az a párt kerülne többségbe, amelyik itthon tartja képviselőit. Tăriceanu azt szándékszik elérni, hogy minden megfigyelő utazzon el az EP ülésére. (evz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS