2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Verestóy: a Hungastro-szerződés értéke csak 70 milliárd

2005. szeptember 23. 10:02, utolsó frissítés: 12:07

Verestóy Attila szenátor szerkesztőségünkbe eljuttatott reakciójában szerdai cikkünkhöz szolgál újabb adalékokkal. A politikus azt állítja, a szerződés értékéről pontatlanul számoltunk be, mert az nem 88 milliárd, hanem 70 milliárd ROL értékű.


Cáfolatával Verestóy kényes helyzetbe hozhatja az Egészégügyi Minisztériumot, amely jelen hír írásának pillanatában még hozzáférhető hivatalos állásfoglalásában maga számol be arról, hogy a szerződés értéke 88 milliárd - ez a közlemény volt cikkünk egyik forrása.

Ezzel kapcsolatban Verestóy a Transindexnek elmondta, a 88 milliárdos összeg arra vonatkozik, ami elvileg ételjegyek formájában az alkalmazottaknak fizetésük részeként kiadható. A Hungastro által elnyert szerződésben rögzített három hónap alatt ezeket a jegyeket részenként kapja meg az alkalmazott, ami a szabadnapokat és egyéb körülményeket beszámítva 70 milliárd régi lej értékű élelmiszerjegy-forgalmat jelent.

A szenátor közlése szerint a szerződés értéke tehát 70 milliárd ROL, hiszen egymillió-nyolcezer darab, egyenként 70 000 ROL értékű élelmiszerjegy forgalmazásáról van szó. Fontosnak tartotta aláhúzni: ez az összeg a szerződés értékét, és nem a haszon értékét jelenti.

"Ezt az összeget pedig az utolsó baniig ki kell fizetnie az élelmiszerjegyek ellenében árusító kereskedőknek, tehát a Hungastro Rt.-nél mindössze 180 millió ROL körüli összeg marad, amiből még fedeznie kell a jegyek nyomtatásának, adminisztrációjának és kiosztásának költségeit is. Hát így jutunk el a 3 millióstól a hatezer dolláros üzletig" – áll a levélben.

Verestóy szerint az ügyet kirobbantó román újságírók állításai hamisak, pontatlanok és tendenciózusak, és az eset kapcsán mindössze arról van szó, hogy egy szabályos közbeszerzési pályázaton, az első helyezettet hamis adatszolgáltatás miatt diszkvalifikálják, akkor a második helyezett kapja meg a megrendelést. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS