2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kevesebb pénz, több irat kell a határátlépéshez

2005. szeptember 30. 17:58, utolsó frissítés: 17:58

Október elsején lép életbe az a belügyminiszteri rendelet, amelyben módosították a román állampolgárok számára a kiutazás feltételeit. Az új, 820/2005–es rendelet értelmében, a nem vízumköteles országokba utazó — érvényes útlevelén kívül — egészségügyi biztosítással, menettérti jeggyel vagy gépkocsi esetén zöldkártyával, a szükséges mennyiségű valutával, illetve az utazás célját és a kinttartózkodás körülményét igazoló okirattal kell rendelkezzen.

Az EU–országokba tartók kiutazáskor napi 30 eurót, illetve ennek megfelelő valutát, de legkevesebb 150 eurót kell felmutassanak a határon. A kért valuta nemzetközileg elfogadott bankkártyával is igazolható, ha mellékelnek hozzá 24 óránál nem régebbi bankszámlakivonatot.

Ha valakinek nincs menettérti jegye, akkor a fenti összegen túl kötelezően további 150 euróval is rendelkeznie kell, amely az utazási költséget jelenti.

Az új rendelet értelmében az országból kilépni szándékozó román állampolgárnak okirattal kell igazolnia utazása célját és a kinttartózkodás körülményeit. Szakmai céllal utazónak elegendő, ha kongresszusi, illetve vásári meghívóval, Cégnyilvántartó Hivatal által kiadott igazolással, vagy delegációs okirattal igazolja kilépése célját.

Külföldön tanulóknak a kilépéshez elegendő az iskola által elküldött igazolás vagy az egyetemi igazolvány. Turisztikai cél esetén az utazási ügynökség által kiadott igazolás, illetve a helyfoglalás is elegendő.
Rokonlátogatáshoz viszont elengedhetetlen a fogadó személy által küldött meghívó. A rokonok által elküldött meghívót hivatalos fordítóval kell román nyelvre lefordíttatni. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS