2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Greenpeace: túl sok a génmanipulált szója, krumpli és szilva

2005. október 11. 15:44, utolsó frissítés: 17:26

Terepmunka és Ausztriában végzett laborvizsgálatok alapján jelentette be a Greenpeace, hogy becslése szerint a 140 ezer hektárnyi szójaföld felén, tíz megyében génmódosított növényt termelnek. A nemzetközi környezetvédő szervezet illegális, génmódosított krumplit és szilvát is talált, de a legnagyobb gondot a szója jelenti.


A szervezet azt állítja: nagyon is elképzelhető, hogy a romániai szója 90%-a gépnmanipulált, merthogy a termelőket senki sem ellenőrzi. Ana Maria Bogdan, a Greenpeace romániai szóvivője azt hangsúlyozza, a génmanipulált növények veszélyeztetik a biológiai változatosságot, illetve a fajtakeveredés miatt a gazdák nincsenek is tudatában, hogy nem valódi bioterméket állítanak elő.

Minderre válaszul a mezőgazdasági minisztérium szóvivője azt közölte, génmódosított szója termesztésére a tárca 60 ezer hektáron adott engedélyt. A szóvivő kiemelte: Románia semmiképp sem akar a "génmanipulációs mezőgazdaság trójai falovává válni" az Európai Unióban.

A Greenpeace arra figyelmeztet: ha az ország nem rendezi a helyzetet, a génmanipulációt ellenző EU betilthatja a romániai termények behozatalát. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS