2020. december 2. szerdaMelinda, Vivien
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

The Guardian: Ceamurlián már három hónapja pusztultak a szárnyasok

2005. október 17. 18:40, utolsó frissítés: 19:18

"Fehér védőruhába öltözött hivatalosság terít keresztül az úton fertőtlenítő és baktériumölő szerrel átitatott anyagot, melynek célja azt megakadályozni, nehogy valami veszedelmes kórokozót hurcoljunk be Konstanca megyébe" – írja ironikus hangú riportjában a brit The Guardian tudósítója, aki autóval jutott el Bukarestből a Duna-deltába.


Mark Honigsbaum jelentése szerint a gyermekek a szárnyasok mellett játszanak; a Deltában élők pedig vagy nem engedhetik meg maguknak az influenza-vakcinát, vagy nem igazán érdekli őket az ügy. Ceamurlia határában a kordont rendőrök és tűzoltók őrzik: a tudósító annak szemtanúja, hogy vitatkozik egy szekerező ortodox lelkész, hogy engedjék át a vesztegzáron, mert temetnie kell.

A falu polgármestere a brit lappal telefonon azt közölte, hogy az "állategészségügyisek még az emberek hűtőszekrényeit is kifertőtlenítették". Ám arra a kérdésre, hogy igaz-e, hogy a karantén területén kívül 15 hattyú pusztult el, így válaszolt: "Én is csak ember vagyok. Csak arról tudok, ami Ceamurlián történik".

A tudósítás szerint a legnyugtalanítóbb az, hogy a helybéliek már három hónapja láttak felfordult szárnyasokat a községhez közeli tó partján, de csak akkor kezdett egy halász érdemben felfigyelni a jelenségre, mikor 10 napja vadkacsák és -libák mellett a saját tyúkjai is dögleni kezdtek. "A tyúkok feje megdagadt és felpukkant" – számolnak be a ceamurliaiak a madárinfluenza tünteteiről. (the guardian)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS