2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Autópálya: a Bechtelnek egy hónapja van a válaszra

2005. október 25. 18:19, utolsó frissítés: 18:19

A Bechtelnél van a labda – foglalta össze röviden Borbély László területrendezési miniszter az észak-erdélyi autópályával kapcsolatos fejleményeket. Mint elmondta, hogyha egyezségre sikerül jutni a szerződés egy cikkelyével kapcsolatban, akkor folytatni lehet a munkálatokat.

Borbély szerint az eredeti szerződésben az áll, hogy a román állam 2004-2007 között körülbelül 270 millió dollárt fizet ki a Bechtelnek előlegként. Ezzel a pénzösszeggel a cégnek csak a munkálatok befejezése után, 2012-ben kell elszámolnia.

Ez több, mint amit a román törvénykezés megenged – mondta a tárcanélküli miniszter. A cégnek, miután megkapja, ugyanabban az évben el kell számolnia a pénzösszeggel. Most a kérdés az, hogy Bechtel elfogadja-e a törvényes előírásokat. Ami a választ illeti, Emil Boc PD-elnök egy hónapos határidőről beszélt. Borbély a sajtótájékoztatón jelenlevő újságírók értésére adta, hogy ugyan nincsen kitűzve merev határidő, de körülbelül egy hónapig várhatnak a válaszra.

A pénzügyminisztérium a jövő évi költségvetésben már elkülönített 100 millió eurót autópályára – mondta a miniszter. Azonban nem válaszolt érdemben arra az újságírói felvetésre, hogy hogyan lehet 2012-re befejezni a munkálatokat, hogyha az az eredeti tervek szerint évi 320 millió euróba kerül.

Borbély beszámolt arról, hogy más régiókkal ellentétben Észak-Erdélyben a következő két évben egyetlen nagyobb infrastrukturális munkálat sem fog befejeződn. Így az autópálya építésének folytatása „nem szívesség, hanem szükség”.

Ami a kisebbségi törvényt illeti, a képviselőként is tevékenykedő Borbély optimistán nyilatkozott: szerinte azt a képviselőház a kormány által beterjesztett formában elfogadja majd. „Az optimizmust a négy koalíciós párt elnöke garantálja” – mondta. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS