2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyereséges a Rompetrol – nyolc banival csökkenti a benzin árát a Petrom

2005. október 27. 13:05, utolsó frissítés: 13:05

A holland székhelyű Rompetrol Group NV, a második legnagyobb magánkézben lévő hazai olajipari cég szerdán azt közölte, hogy a kilenc havi adózott eredménye 112 millió dollár volt az egy évvel korábbi veszteség után.

A nyereség döntő része a cég olajfeldolgozói egységétől, a Rompetrol Rafinare-től származott, amelynek az adózott eredménye 108 millió dollár lett az egy évvel korábbi 17 millió dollár veszteség után. A Dinu Patriciu üzletember tulajdonában levő vállalat finomítója, a Petromidia az idei első kilenc hónapban 2,7 millió tonna kőolajat dolgozott fel és a cég várakozása szerint ez a mennyiség az év végére mintegy 3,4 millió tonnára nő.

A Rompetrol közel 30 millió dollárt fordított a Petromidia 10%-os kapacitásnövelésére. Az olajfeldolgozóban novemberben indul újra a termelés, miután jelenleg karbantartás és korszerűsítés miatt áll. A Rompetrol csoport idei első kilenc havi forgalma 67%-kal 1,8 milliárd dollárra bővült és az év végéig várhatóan eléri a 2,3 milliárd dollárt.

A Rompetrol részesedése a piacon 32%, így komoly vetélytársa az állami tulajdonból az OMV kezébe került Petromnak. Ez utóbbi cég szerdától mintegy 8 banival csökkenti a saját töltőállomásainál forgalmazott benzin literenkénti árát. Az új árak a vállalat szerint a nemzetközi kőolajpiac változását követik. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS