2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Árvíz: közel 300 átmeneti lakhelyre van szükség

2005. november 09. 13:20, utolsó frissítés: 13:28

Az Országos Lakásügynökségen keresztül a Bánság térségében 885 ház, valamint Arad, Beszterce-Naszód, Buzău, Dâmbovita, Hunyad, Maros és Vâlcea megyében, az áprilisi és májusi árvizek nyomán a megrongált házak újjáépítését a hónap végéig befejezi a szaktárca – nyilatkozta tegnapi bukaresti sajtóértekezletén Borbély László területrendezéssel és középítkezéssel megbízott miniszter.

A moldvai illetve dobrudzsai helyzettel kapcsolatosan elmondta, ott az építőanyagok szétosztása mellett döntöttek, mert nagyon kevés idő maradt hátra a hideg idő beköszönéséig. A kiutalt pénzekkel kapcsolatosan kiemelte: újjáépítésre a kormány és a szaktárca jelen pillanatig 42 millió eurót utalt ki.

Az áprilisi és májusi árvizek következményeinek felszámolása érdekében az érintett térségeknek 72,5 millió lejt (RON) biztosítottak. Az újjáépítési munkálatok értéke 60 millió lej (RON), a fennmaradó 12,5 millió lejt pedig építőanyagok beszerzésére fordították. A júliusban, augusztusban, és szeptemberben megrongálódott házak újjáépítésére 92,4 millió lejt (RON) utaltak ki.

Borbély közlése szerint két héten belül átmeneti szállást biztosít a szaktárca minden árvízkárosult számára. A kormány múlt heti ülésé során 70 millió lejt (RON) utalt ki erre a célra. Az eddigi központosított adatok szerint 285 ilyen típusú házra van szükség.

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatosan a megbízott miniszter hangsúlyozta, a vidéki infrastruktúrára kívánnak odafigyelni. "Megháromszoroztuk a helyi utak feljavítására szánt pénzt, valamint megkétszereztük a falvak vízellátására szánt alapokat" – nyilatkozta Borbély. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS