2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Regionális kórházakat hozna létre a szaktárca

2005. november 09. 19:13, utolsó frissítés: 19:13

A nyolc regionális kórház azokat a sürgősségi eseteket fogadná, melyeket a megyei kórházak nem tudnak ellátni. Az ötlet a kórházakról szóló törvénytervezetben szerepel, mely a egészségügyi reformcsomag része – és amelyért a kormány néhány héten belül felelősséget kíván vállalni a parlamentben.

Eugen Nicolăescu tárcavezető ennek kapcsán úgy nyilatkozott, a kórházak száma azért éppen nyolc, mert az európai modellnek megfelelően ennyi lenne a fejlesztési régiók száma. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen betegek vehetik igénybe az új intézmények szolgáltatásait, és hogy milyen alapokból finanszírozzák működésüket.

A miniszter közlése szerint ezek a kórházak a legjobb felszereltséggel és modern mentőszolgálattal rendelkeznének. A miniszter Marosvásárhelyt és Temesvárt nevezte meg konkrét helyszínként, ahol az építési munkálatokat már 2006 második felében megkezdenék.

Vasile Astărăstoaie, az orvosi kamara főtitkára szerint a 2006-os költségvetésben az egészségügynek kiutalt összeg szűkössége miatt a regionális kórházak építése kidobott pénz lenne. Véleménye szerint a betegek nem részesülnének azonos elbánásban, ha a pénzalapokat olyan új intézmények kapnák, melyeket nem mindenki vehetne igénybe.

Astărăstoaie hangsúlyozta, már most is működnek ilyen sürgősségi kórházak – elsősorban az egyetemi városokban –, melyek átveszik a speciális eseteket, így regionális kórházak létrehozásának nem látja értelmét. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS