2021. március 7. vasárnapTamás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elutasították a 8%-os béremelést a tanügyi szakszervezetek

2005. november 11. 13:21, utolsó frissítés: 16:45

A kormány 8%-os béremelést és a 2006-os tanügyi költségvetés 12%-os bővítését ajánlotta a pedagógus-szakszervezeteknek, melyek a javaslatot elutasítják, közölve, a sztrájk addig tart, míg a GDP 6%-át oktatási célokra nem fordítják. Mivel megegyezés nem történt, a felek folytatják a tárgyalásokat. A tanügyi szakszervezetek Băsescu államfőt szeretnék közvetítőnek felkérni.


A kormány ajánlata szerint fizetésemelést jövőre két részletben kapnák meg a tanárok: 45%-ot januárban és 55%-ot októberben, a béremelés 5543 milliárd lejbe kerülne. Ami a 250 eurós bruttó minimálbérre vonatkozó követelést illeti, a kormányprogram szerint a tanárok bére meghaladja majd az országos átlagbért.

A kormányt képviselő Gheorghe Pogea miniszterelnök-helyettes további 350 milliárd régi lejt ajánlott az egyetemi oktatás, és 100 milliárd régi lejt a könyvtárak állománybővítésének támogatására. Pogea közölte: a kormány azzal a feltétellel menne bele abba, hogy a GDP 5%-a jusson a tanügyre, ha a pénz az oktatás színvonalát jobbító reformprojektekre költenék.

A könyvvásárlási és internetezési költségtérítésről még nincs álláspontja a kormánynak – Pogea úgy nyilatkozott, a kabinet "ami emberileg lehetséges volt, mindent elkövetett a tanárok követeléseinek teljesítésére". (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS