2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Valószínűleg kedd délig tart a tanügyiek sztrájkja

2005. november 14. 10:33, utolsó frissítés: 10:33

Kedd délig eltart a tanügyiek sztrájkja, mert a szombati tízórás tárgyalási forduló eredményeit a négy érdekvédelmi szövetségnek területi szervezeteik tudomására kell hozniuk, és csak azok egyetértésével lehet a munkabeszüntetést lezárni. Szombaton eldőlt, hogy az oktatók bére régi értéken havi 630 ezer lejjel emelkedik.

A megállapodás szerint a kormány a GDP további 1,1%-át, azaz 34498 milliárd lejt szán a tanügy modernizációjára, az oktatás minőségének emelésére. A bruttó nemzeti termék 1,1%-a Băsescu elnök felhívása nyomán külön fejlesztési alapba kerül – az összeg több mint egymilliárd euróra rúg.

A szakszervezetek pozitívan értékelték, hogy a szombati egyeztetésen az államfő is részt vett, és külön értékelik azt az ötletet, hogy júniusban az érdekvédők a kormánnyal együtt mérjék fel, mit sikerült a mostani megállapodásból betartani.

Hogy a szombati eredményekről a területi szervezeteknek mi a véleménye, még nem tudni, mert a helyi érdekvédők hivatalosan és részletesen hétfő délig kapják kézbe a megállapodás tervezetét. A Tanügyi Országos Szakszervezeti Szövetség (FEN) elnöke, Cătălin Croitoru szerint lehetőleg egységes döntés kéne szülessen a sztrájk beszüntetéséről.

Ha ez nem lehetséges, addig kell tárgyalni, míg sikerül közös álláspontot kialakítani – nyilatkozta. Băsescu elnök a pozitív végkifejletben bízik: senki sem fog felrúgni a tanügynek ekkora pluszpénzt juttató megállapodást – mondta. (bbc/mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS