2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hevesen kritizálja a kisebbségi törvényt a PSD

2005. november 14. 10:55, utolsó frissítés: 11:16

Minden eddigi nyilatkozatnál élesebben kritizálta a kisebbségi törvénytervezetet a PSD. Mircea Geoană elnök azt mondta, hogy a javaslatban szereplő kulturális autonómia "éket verne a harmonikus közösségben élő etnikai csoportok közé".

Mircea Geoana pártelnök és Adrián Nastase ügyvezető elnök szerint az RMDSZ által kidolgozott és a kormány által felvállalt tervezet ötödik fejezete – amely a kulturális autonómiára vonatkozik – elfogadhatatlan, alkotmányellenes és ellentmond az európai normáknak, mert az állami intézmények mellé párhuzamos struktúrákat, kisebbségi autonómia tanácsokat szándékszik felállítani.

A szociáldemokraták szótárában újból megjelent a nemzetérdek, a szuverenitás illetve az etikai elkülönülés vádja. A volt külügyminiszter szerint az RMDSZ a gazdasági fejlesztési régiók átszabásával az 50-es évek szovjet típusú autonómiastruktúráját kívánja létrehozni. Kijelentése az egykori magyar autonóm tartományra utalt.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke szerint a PSD mostani magatartásával megcáfolja mindazt, amit kormányzása négy évében mondott és tett. Markó Béla kifejtette: a PSD ismét egy Ion Iliescu által befolyásolt nacionalista párttá válhat.(radio.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS