2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Összeg szerint az ideihez hasonló marad a támogatás", állítja a HTMH megbízott elnöke

2005. november 15. 13:47, utolsó frissítés: 13:47

Összegszerűen határon túli magyar célokra a költségvetés 2006-os tervezete az ideihez hasonló nagyságrendű támogatás biztosít – magyarázza Szabó Béla, a HTMH megbízott elnöke az Új Magyar Szó kérdésére annak kapcsán, hogy a budapesti parlamentben megkezdődött a büdzsé tervezetének vitája.

Szabó érvelése szerint "a múlt évben mintegy 12 milliárd forintot hagytak eredetileg jóvá, most 9,6 milliárdot irányoztak elő", de ezt a 3,3 milliárdos oktatási-nevelési támogatás egészíti ki. A megbízott elnök úgy tudja, ez "felülről nyitott költségvetési tétel", azaz ha a a tervezettnél többen igényelnek a státusztörvény alapján ilyen támogatást, a magyar kabinet kifizeti a többletpénzt.

Szintén ilyen "felülről nyitott" pénzalap a Szülőföld Alap. A megbízott elnök beszámolója szerint a támogatási tételeknél a HTMH véleményét is kikérik, de a elsősorban a pénzügyminisztérium dönti el, mennyi pénz juthat egy adott területre. Hogy az egyes területekre lebontott alfejezeteken belül ki mennyit fog kapni, azt a parlamenti végszavazás dönti el, így a végleges állapot "január vége felé" alakul ki. (úmsz/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS