2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Pénteken dönt a bíróság a sztrájk törvényességéről

2005. november 16. 14:07, utolsó frissítés: 14:12

A bukaresti hatodik kerületi törvényszék elutasította a tanügyiek azon érvelését, hogy a tanügyminisztert még nem nevezték ki tisztségébe, amikor beperelte a sztrájkoló tanárokat. Ugyanakkor péntekre halasztotta azt az ítéletet, amely kimondja, hogy törvényes-e vagy sem a pedagógusok sztrájkja.


Răzvan Bobulescu, az Alma Mater Szakszervezet elnöke szerint kedvezőtlen ítélet esetén a strasbourgi emberjogi bizottsághoz fordulhatnak jogorvoslatért. Több megyei szervezet akkor is folytatni kívánja a sztrájkot, ha azt törvénytelennek nyilvánítják. A perre azt követően került sor, hogy az oktatási minisztérium egy héttel a sztrájk kirobbantása után beperelte a szakszervezeteket.

A tanügyi sztrájk súlyosan sérti a gyermekek tanuláshoz való alkotmányos jogát figyelmeztet az Országos Gyermekjogvédelmi Hatóság. A hatóság elnöke szerint a gyerekeknek szabadidejükben kell bepótolniuk az elmaradt órákat – ez azonban, a közelgő tél miatt, elsősorban a vidéken élőknek rendkívül nehéz lesz. A hatóság szerint elsősorban a gyereke érdekeiket kellene szem előtt tartani. (marosvásárhelyi rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS