2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Finnugor lobbizás a kisebbségi törvényért

2005. november 17. 12:34, utolsó frissítés: 12:34

A romániai kisebbségi törvénnyel is foglalkozott legutóbbi ülésén az Európai Parlament (EP) Finnugor Fóruma. Tabajdi Csaba, a tavaly ősszel alakult fórum elnöke kifejtette: „a román kormány ígéretet tett arra, hogy még az EU-csatlakozás előtt elfogadják a kisebbségi törvényt”. A szocialista EP-képviselő elmondta: „a kisebbségi törvény elengedhetetlen a Romániában élő magyar és 18 másik kisebbség identitásának, nyelvének és kultúrájának megőrzése érdekében”.

Toomas Hendrik Ilves észt képviselő, az észt szocialista delegáció vezetője, az Európai Parlament Külügyi Bizottságának alelnöke elítélte a román kormány magatartását és Tabajdi Csabával közösen finnugor európai parlamenti összefogásra szólított fel az erdélyi finnugor kisebbség védelmében – informál az EP sajtóirodája.

A Fórum kezdeményezésére és nyomására idén az Európai Parlament szinte ellenszavazat nélküli határozatban ítélte el az orosz föderációbeli Mari El köztársaságban élő finnugor mari kisebbség elnyomását. Ez volt az első kemény hangú európai határozat, amely elítélte valamely kisebbséggel való bánásmódot Oroszország területén.

A Nemzeti Kisebbségek Tanácsa szerdai bukaresti ülésén is a törvény helyzete volt a téma. A testület külön nyilatkozatban fejezi ki aggodalmát a törvénytervezettel kapcsolatban megjelent szélsőséges nacionalista hangok miatt. "A törvénytervezetet ért alaptalan támadások, nemcsak a magyar közösséget érintik, hanem az összes romániai nemzeti kisebbséget" – hangsúlyozza a szöveg. (ep-sajtószolgálat/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS