2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vidékfejlesztésért nagyobb kedvezményt kapnak a külföldi befektetők

2005. november 17. 13:46, utolsó frissítés: 13:46

Új befektetői törvény tervezetén dolgozik a külföldi befektetésekért felelős kormányzati ügynökség (ARIS). Ennek nyomán zöldmezős beruházások esetén a külföldi befektetők egyforma elbírálás alá esnének a belföldiekkel, és könnyebben juthatnának ingatlanokhoz.

Noha a Román Nemzeti Bank adatai szerint idén augusztusig 500 millió euró volt a beruházott külföldi tőke összértéke, az ARIS egy régiós körkép elemzése után úgy ítélte meg, hogy a jelenlegi törvényt túl sokszor módosították. Emiatt az eredeti kedvezmények már nem elérhetőek, ami nem tesz jót Románia versenyképességének.

Az új tervezet differenciáltan kezeli a vidékfejlesztést: a szegényebb, rosszabb infrastruktúrájú vidékeken magasabb támogatást lehetne szerezni, hogy ezekre a területekre is érkezzenek befektetők.

Jelenleg a Tăriceanu-kabinet csak egymillió dollár felett kezeli kiemelten a befektetéseket: a tervezet ezen is változtatna, ezenfelül kedvezményesen juthatnának külföldiek telkekhez és ingatlanokhoz a szegényebb vidékeken. (privátbankár)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS