2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A tanítás újrakezdésére kéri az oktatókat a kormányfő

2005. november 17. 15:48, utolsó frissítés: 15:55

Gyakorlatilag a szakszervezetekkel való szembefordulásra biztatja mai sajtónyilatkozatában a tanárokat a kormányfő, azzal érvelve, hogy a legfőbb követelés – jusson a GDP 5%-a az oktatásra – már a szombati tárgyaláson teljesült. "A döntést mindenki lelkiismereti alapon hozza meg" – mondta Tăriceanu.

A miniszterelnök arra hivatkozik, hogy a munkabeszüntetés miatt egyre nagyobb zavar támad az oktatásban. Tăriceanu közölte, "volt pedagógusként és szülőként" intézi ezt a felhívást a tíz napja sztrájkoló tanárokhoz. A kormányfő arra hivatkozik, hogy a 8%-os, két részletben folyósítandó fizetésemelésnél többet a mostani gazdasági helyzetben nem tud ajánlani a kormány.

Miközben múlt szombaton a kabinet megállapodásra jutott a tanügyi szakszervezetek országos elnökeivel, az oktatási tárca a kormány felkérésére beperelte a sztrájkoló érdekvédelmiseket. Bírósági döntés az ügyben holnap várható – az első tárgyaláson a teremben ülők megtapsolták a szakszervezeti vezetőket.

Răzvan Bobulescu, az Alma Mater szakszervezet elnöke úgy nyilatkozott: a kormányfői felszólítás ellenére a pedagógusok tovább folytatják a munkabeszüntetést. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS