2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Soros: francia helyzethez vezethet a romaügy elhanyagolása

2005. november 18. 11:21, utolsó frissítés: 11:21

Akár a franciaországi zavargásokhoz hasonló helyzethez vezethet a romaügy hosszú távú elhanyagolása – hangzott el az Országos Romaügyi Hivatal csütörtöki, Bukarestben rendezett nemzetközi konferenciáján.

"A társadalom nem létezhet hosszú távon, ha benne egy alsóbbrendű, kirekesztett osztály él. Franciaországot ma a kiválásnak, a szegénységnek és a gyűlöletnek egy veszélyes egyvelege dúlja föl, a Katrina hurrikán pedig az egész világ elé tárta az amerikai társadalmon belüli szakadékot" – mondta Soros György, a Nyílt Társadalomért Alapítvány elnöke A Roma-integráció Évtizede nevű projekt vezetéséért felelôs nemzetközi bizottság tegnapi konferenciáján, tudósít az Új Magyar Szó.

A kontinens legnépesebb, 8-12 milliós lélekszámú kisebbségét alkotó egyenlő esélyt kell biztosítani az oktatásban, a munkavállalásban és a döntéshozásban. Az ezt szorgalmazó tízéves projekt nyolc közép-kelet- és dél-európai ország kezdeményezésére, a nemzetközi közösség támogatásával született meg idén Szófiában. A részt vevô országok arra kötelezték magukat, hogy a projekten belüli akciótervek alkalmazásával és az ehhez szükséges anyagi, logisztikai háttér és humán erôforrás biztosításával hathatósan javítsanak a roma közösségek társadalmi helyzetén.

A Világbank Közép-Ázsiáért és Európáért felelôs alelnöke, Shiego Katsu azt emelte ki, hogy a kormányoknak és a pénzügyminisztereknek biztosítaniuk kell a roma-integrációhoz szükséges anyagi hátteret, és némi elégedetlenséggel nyugtázta, hogy erre a 2005-ös hazai költségvetés nem különített el pénzeket. (új magyar szó)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS