2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kampányígéreteivel szembesítette 6000 tüntető tanár a kormányt

2005. november 18. 15:10, utolsó frissítés: 15:10

A becslések szerint mintegy 6000 bukaresti és vidéki tanár vett részt a mai tüntetésen a fővárosban, az Alkotmány téren. A tiltakozást a bukaresti pedagógus-szakszervezetek vezették. Az egyik, Mihai Hârdău nevére kitalált rigmus szerint a tanügy az új tanügyminiszterrel "vödörből hordóba", azaz cseberből vederbe került.

A legtöbb tüntető azt kifogásolja, hogy a kormány szombati, 8%-os fizetésemelésről szóló ígérete ellenére bérük továbbra is igen alacsony maradna. A pedagógusok azt közölték a tüntetésről beszámoló tudósítókkal, hogy a tanári fizetésekből gáz-víz és villanyszámláikat sem tudják kifizetni.

A tüntetők többsége amellett érvel, hogy inkább vállalják a sztrájk miatti fizetéskiesést annak érdekében, hogy megfelelő mértékű béremelést érjenek el. A tiltakozók többsége a PNL-PD kampányígéreteit kéri számon a kormányon. A tanárok elfogadhatatlannak tartják, hogy a tananyag pótlására fordított órákért ne kapjanak fizetést.

A szakszervezetek a nagygyűlésen ismételten közölték, nyitottak a tárgyalásokra – de amennyiben a kormány a hétvégén nem ül le velük egyeztetni, az általános sztrájk hétfőn minden bizonnyal folytatódni fog. "Ideje volna, hogy a kormány is valóban felajánljon végre valamit, mert mi már elég áldozatot hoztunk" – mondta a tüntetésen az Alma Mater szakszervezet vezetője. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS