2021. január 24. vasárnapTimót
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Băsescu is cáfolja a titkos CIA-börtönök létét

2005. november 22. 10:51, utolsó frissítés: 13:27

Románia kész engedélyezni két katonai támaszpontján a vizsgálatot, bizonyítva ezzel, hogy nincsenek az ország területén titkos amerikai börtönök – jelentette ki Băsescu államfő. Cáfolta, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) használt volna bármilyen hazai létesítményt abból a célból, hogy az elfogott terroristákat titkos börtönökben rejtse el Közép- és Kelet-Európában.


"Félreérthetetlen vagyok – nincsenek ilyen börtönök Romániában" – nyilatkozta az államfő a Le Figaro napilapnak párizsi látogatásán. Jacques Chirac francia köztársasági elnök tegnap hivatalában fogadta Băsescut.

Szombaton a Năstase-kormány volt védelmi minisztere egy lapinterjúban nem zárta ki, hogy a fogolyszállító gépek leszálltak az országban, és üzemanyagot vettek fel.

Eközben az EU magyarázatot kér a CIA-gépek állítólagos titkos landolásairól. A kérést a brit külügyminiszter terjeszti a washingtoni kormány elé. A Központi Hírszerző Ügynökség elutasít mindenfajta kommentárt, az amerikai védelmi minisztérium biztonsági okokra hivatkozva semmilyen felvilágosítást nem ad.

November elején a Washington Post azt írta, hogy a CIA titkos börtönöket tart fenn Afganisztánban, Thaiföldön, valamint egyes közép- és kelet-európai országokban. A lap – a szövegből úgy tűnik, a hírt kiszivárogtató amerikai tisztségviselők kérésére – az illető országok biztonsági érdekeire hivatkozva nem sorolta fel az államok nevét. (mti/híradó.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS