2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rehn a kisebbségi törvényt várja

2005. november 23. 12:19, utolsó frissítés: 12:19

Azt várom, hogy Románia ígéretéhez híven megalkotja a kisebbségvédelmi törvényt – mondta tegnap Olli Rehn. Sajnálom, hogy megbukott a bukaresti szenátusban, de ez még nem a végső döntés. A kompromisszumot a képviselőházban kellene megtalálni – idézi a Népszabadság a bővítési EU-biztos felszólalását az EU-Románia parlamenti vegyes bizottság brüsszeli ülésén, ahol Rehn Szent-Iványi István (SZDSZ) felvetésére válaszolt.

Hozzátette: a kisebbségi jogok tiszteletben tartása része az EU-csatlakozásra készülő országokkal szemben támasztott úgynevezett koppenhágai politikai kritériumoknak. Mint Rehn fogalmazott, Bukarestnek még meg kell tennie az "utolsó mérföldet" a politikai felzárkózásban, s akkor az Európai Bizottság javasolhatja 2007-es felvételét az unióba. Az európai közösségi jog tételesen nem rendelkezik ugyan ilyen törvény szükségességéről, de az ide vonatkozó nemzetközi egyezményeket be kell tartani, s ezt Brüsszel figyelemmel is kíséri – magyarázta a Népszabadságnak a kérdés hátterét Nagy Krisztina, Rehn szóvivője.

Betartjuk ígéreteinket – szögezte le a felvetésekre az ülésteremben Anca Boagiu, Románia integrációs minisztere. Elmondta: a kisebbségvédelmi törvény tervezete, amelyet a kormány elfogadott, messze nemcsak a magyarokról szól. Különben is, mondta a miniszter, a magyarok az ország teljes jogú állampolgárai is, majd felsorolta, hány magyar tölt be funkciót a román közigazgatás különböző szintjein. (nol)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS