2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szigorúan figyelmezteti Romániát az EP

2005. november 23. 13:34, utolsó frissítés: 13:34

Elfogadta az Európai Parlament (EP) külügyi bizottsága szerdán Brüsszelben a Románia csatlakozási felkészültségéről szóló Moscovici-jelentést. A szöveg élesen bírálja, és azonnali cselekvésre szólítja fel Romániát, ha 2007. január 1-én csatlakozni akar az Európai Unióhoz.

Az EP továbbra is szigorú monitoring alatt tartja Romániát, és adott esetben támogatni fogja a védzáradék alkalmazását is – nyilatkozta Tabajdi Csaba (MSZP), a külügyi bizottság tagja.

A jelentésben a Külügyi Bizottság Tabajdi Csaba, Szent-Iványi István, Gál Kinga, Harangozó Gábor, Toomas Hendrik Ilves, Michel Ebner és mások módosító indítványainak köszönhetően kifejezi aggodalmát a kisebbségi törvény elfogadásának késlekedése és a választási törvény kisebbségekre nézve diszkriminatív volta miatt, és felszólítja Romániát, hogy tartsa be koppenhágai politikai kritériumokat.

A jelentés megerősíti, hogy további lépések szükségesek a romániai magyar közösség védelme érdekében a szubszidiaritás és az önkormányzatiság (lényegében az autonómia) elveivel összhangban.

– A módosításokkal azt is sikerült elérni, hogy a jelentés az egyházi tulajdonok visszaszolgáltatásának felgyorsítását is követelje. A jelentés továbbá felszólítja Romániát, hogy biztosítson megfelelő finanszírozást a romániai magyar kisebbségi felsőoktatás számára – jelentette ki Tabajdi a dokumentum kapcsán. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS