2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rasszizmusért büntet a CNA – kisvárosokban továbbra is maradnak a központosított rádióműsorok

2005. november 23. 15:45, utolsó frissítés: 15:45

50 millió lejes büntetésben részesítette a National Tv humoros reggeli műsorát az Audiovizuális Tanács (CNA), mert rasszista ízű poénokkal szórakoztatták a nézőket a műsorvezetők – írja médiablogjában Gáspárik Attila, a tanács alelnöke.


"A két »vicces« műsorvezető egyike a Románia–Nigéria focimeccs másnapján, befestette az arcát barnára és mókázott. Minden második utalása az volt, hogy a bőrszín köti össze a romákat meg az afrikaiakat" – derül ki a blogból, de "büntetésekkel nem lehet a dolgokat megoldani, itt sokkal alaposabb, mentálhigiéniás kezelést kellene alkalmazni. Sajnos erre a mi hivatalunk nem képes."

Továbbra is központosítva sugározhatnak műsorokat az FM-rádióláncok. Az új szabályozás nagyobb városokban napi 30, a kisebbekben 20 perc helyi műsor sugárzására kötelezi a médiatrösztöket. Az alelnök javaslata nemcsak a 250 ezresnél nagyobb lakosságú városokra terjesztette volna ki a szabályozást, hanem összesen 22 helységre. A CNA azzal szavazta le a bővítést, hogy "mit lehet egy 50 ezres kisvárosban napi 20 percnél többet beszélni" – írja Gáspárik.

A testület a Prima Tv "Győzike-típusú" kukkolóshowja. A tévéadón a manele-énekes Vali Vijelie a főszereplő.

"Vijelie, Győzikével ellentétben, nem szimpatikus. Agresszív, kérkedő, kivagyi. A kollégáimnak a tartalom minősége fájt" – írja az alelnök, hozzátéve, a CNA tagjai azért is "vadászták le" a műsort, mert sejthetően Vijelie roma nemzetiségével vannak gondjaik. A Prima Tv végül többek közt azért kapott 50 milliós büntetést, mert a műsorban dohányoztak. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS