2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

NATO-szállítmány vesztegel a román határnál

2005. november 24. 12:32, utolsó frissítés: 12:32

A NATO egyik katonai felszerelést tartalmazó szállítmánya, amelynek iraki és koszovói támaszpontokra kell eljutnia, néhány napja a nagylaki határátkelőnél vesztegel, mivel a román hatóságok még nem bocsátották ki a tranzitengedélyt.

A nagylaki kamionterminálnál szerdán 29 katonai felszerelést szállító kamion állt, a szállítmány Koszovóba és Irakba szállítására egy bukaresti és egy törökországi cég szerződött. Három román kamion úticélja a koszovói KFOR- bázis, a többi török kamion Bagdadba kellene eljusson a felszereléssel. A román sofőrök szerdán sérelmezték, hogy a hatóságok két napja a határátkelőnél tartják őket, a török kamionsofőrök hét napja vesztegelnek a határon a katonai felszereléssel.

"Katonai felszerelést szállítunk lezárt konténerekben, nem tudjuk pontosan, mit tartalmaznak. Egyetlen országban sem volt gondunk a tranzitengedélyekkel, csak Romániában, ahol azt mondták nekünk, hogy a tranzitengedélyt csak Traian Basescu államfő írhatja alá" – mondta Marius Man kamionsofőr.

A határőrizeti szervek közölték, az ő szempontjukból a szállítmány rendelkezik az országba lépéshez szükséges dokumentumokkal, de nem rendelkezik a tranzitengedéllyel, amit a honvédelmi minisztériumnak kell kibocsátania. A nagylaki határátkelő NATO-irodájának a honvédelmi szaktárcát képviselő illetékese megerősítette a Mediafaxnak, hogy egy katonai szállítmányról van szó, amelyet még nem engedélyeztek.

A bukaresti fuvarozó cég képviselői szerint a katonai felszerelések Hamburgból érkeznek, a kamionoszlop útvonala áthalad Ausztrián, Magyarországon, Románián, Bulgárián, Macedónián és Koszovón. (népújság/mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS