2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Asztalos: az egyházak megkérdezése után dönt a CNCD

2005. november 25. 13:10, utolsó frissítés: 13:10

A protestáns egyház a legliberálisabb Európában – így reagált Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese a Désiré Alapítvány és a Transindexet kiadó egyesület akciójáról az Új Magyar Szó kérdésére. Kató szerint "szó sincs diszkriminációról". Mint mondta:


"– Előbb meg kell kérdezni a katolikus egyházat, utána az ortodox egyházat, hogy vesznek-e föl nőket. Mi elsők voltunk Európában, akik kimondtuk a nők ordinációját, úgyhogy minket kell utolsónak megkérdezni ebben a kérdésben. A mi erdélyi körülményeink egyelőre nem teszik lehetővé, hogy annyi nőt tudjunk munkába állítani, mint amennyi férfit" – nyilatkozta az egyházi vezető.

Kató Béla a jelenlegi állapotot azzal indokolja, hogy "a gyülekezeti érdek azt kívánja, hogy a lelkipásztor a gyülekezetben lakjon". Ez viszont a családalapítás után a női lelkipásztorok számára nehezebben megoldható – véli a püspökhelyettes.

Asztalos Csaba, a Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a lappal közölte: az ügyben kivizsgálás indul, a döntés meghozatalára 45 napja van a testületnek. "– Nem szeretnék most véleményt mondani erről a sérelemről, de részt fogok venni a tárgyaláson. Ez a helyzet bonyolultabb az átlagnál, döntésünket az egyházak megkérdezése után hozzunk meg" – nyilatkozta Asztalos. (új magyar szó)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS