2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Salat: "etnográfiai színfolttá redukálódhat az erdélyi magyarság"

2005. november 28. 10:44, utolsó frissítés: 11:15

Elvileg lehetséges az erdélyi autonómia megteremtése, de kérdés, hogy gyakorlatilag lehetséges-e – fejtegette Salat Levente politológus, a Babes-Bolyai Egyetem rektor-helyettese.

Salat úgy látja, az erdélyi magyarság az elmúlt 15 évben nem volt elég körültekintő, nem bízott eléggé a saját erejében és jövőjében, emiatt valószínű, hogy nem fogadják el a kisebbségi törvényt, ha pedig el is fogadják, akkor alkalmazhatatlan lesz. Erről a szakértő a Kossuth Rádió Tizenhat óra c. műsorának legutóbbi adásában nyilatkozott.

Salat Levente véleménye: rendezni kell az erdélyi magyar közösség viszonyát egyrészt a román állammal, másfelől a magyar állammal, és jelentősége van természetesen az államközi viszonyoknak is. Felszínes jelek alapján ítélve tulajdonképpen a román-magyar kapcsolatok állnak a legjobban.

Ám a rektor-helyettes úgy látja, anélkül, hogy ez a kormánystratégiák világosan megfogalmazott része lenne, hogy ebben a jó viszonyban érvényesül az a logika, hogy mindkét országnak az az érdeke, hogy a romániai magyarság kérdése úgy kerüljön megoldásra, hogy az erdélyi magyarság átköltözik Magyarországra. Ez a magyar nemzetnek is a javát szolgálná.

A tendencia egyébként is ezt az irányt mutatja, hiszen azok a fiatalok, akik magyarországi egyetemeken tanulnak, azok már nem térnek vissza Erdélybe. Úgy gondolja, hogy az a közösség, amelynek a társadalmi szerkezete nagyon nagymértékben az idős generációk felé tolódik el, annak tulajdonképpen nincs politikai jövője.

Ez nem azt jelenti, hogy megszűnik az erdélyi magyarság, hanem azt jelenti, hogy dimenzióiban elveszíti a politikailag releváns közösség szerepét, és egy etnográfiai színfolttá redukálódhat néhány évtizeden belül. (tizenhat óra)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS