2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iliescu is cáfolja a titkos CIA-börtönök létét

2005. november 28. 10:51, utolsó frissítés: 10:51

A CIA titkos börtöneinek ügye veszélyeztetheti Románia csatlakozását az EU-hoz – így foglalt állást Elmar Brok, a keresztény-konzervatív Európai Néppárt külpolitikai szóvivője a Märkische Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva. Ion Ilisecu kizárta a lehetőségét, hogy ilyen intézmények működtek volna az országban.

Brok kifejtette, ha bebizonyosodik, hogy Romániában a CIA titkos börtönöket tarthatott fenn, az "minden korábban megkötött szerződés ellenére veszélybe sodorhatja az ország 2007-re kitűzött uniós csatlakozását".

Dick Marty, az Európa Tanács svájci jelentéstevője nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az adott ország kormányai nem is tudtak ezekről az intézményekről. Marty bukaresti látogatása alkalmával ugyanakkor úgy vélekedett, csekély az esély arra, hogy nagyobb börtönök működhettek Kelet-Európában meglátása szerint nem elképzelhetetlen, hogy egyes személyeket 15-30 napig tartottak fogva valamely régióbeli állam területén.

Az új német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier a héten az USA-ba utazik, s az EU kérésére állásfoglalást kér vendéglátóitól az üggyel kapcsolatban. A Berliner Zeitung értesülései szerint csak ebben az évben 15 CIA-gép landolt Európában. (népszava)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS