2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ötmillió eurós tőkével megalakult a Tulajdon Alap

2005. november 28. 10:56, utolsó frissítés: 10:59

Megalakult a Tulajdon Alap (FP): a cégként működő intézmény részvényeivel kárpótolnák azokat, akiknek elállamosított ingatlanát természetben már nem lehet visszaszolgáltatni. A intézmény ügyeinek intézésére nemzetközi tenderen választana ki üzleti tanácsadót a kormány.

A FP alaptőkéje 5 millió euró, kezdetben az állam lenne az egyetlen tulajdonos. A kormány az állami vállalatokban levő részesedését vinné bele az FP-be. A kritikusok szerint e vállalatok nagyrésze nem működik, de vannak köztük egyértelműen nyereséges nagyvállalatok is, mint a Petrom, a BCR, a CEC és a RomTelecom.

A kárpótoltak a részvények után osztalékot vehetnek fel, vagy amint az FP papírjai a tőzsédére kerülnek, el is adhatnák az értékpapírokat. Erre a kormány ígérete szerint leghamarabb jövő júniusban nyílna lehetőség.

Marie Rose Mociornită, a Nemzetközi Szervezet Magántulajdon Visszaadásáért (OIRPP) elnöke szerint az alap csak azért jött létre, hogy a kormány kipipálhasson egy újabb EU-elvárást. Mociornită közölte: a kormány is elismeri, az alap 10 éven belül hajtana hasznot, így a most 70-80 éves tulajdonosok szemében nem sokat ér az akció. Egyes tulajdonosok máris bejelentették, tovább folytatják a pereskedést az állammal. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS