2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elismerte Markó, nem teljesen nyilvánosak a Communitas-elszámolások

2005. november 28. 17:31, utolsó frissítés: 17:31

Elismerte az RMDSZ elnöke, hogy a Communitas Alapítványhoz befutó közpénzek elszámolását nem teszik teljes egészében nyilvánossá, mert annak egy részét – más hasonló kisebbségi szervezetek esetében az összeg egészét – formailag az alapítvány szervezte tevékenységekre vagy működésre fordítják.

A jelenlegi jogszabályok értelmében nem hozható nyilvánosságra például, hogy valakinek mennyi a fizetése – magyarázta Markó a romániai magyar sajtó vezetőivel folyatott beszélgetésen. A pályázatokra kiírt alapítványi pénzelosztás továbbra is nyilvános lesz – ígérte az elnök.

Markó nem látott jobb megoldást annál, hogy a Communitas-összegek szétosztása fölött gyakorlatilag az RMDSZ, tehát "a közösség által választott képviselet rendelkezzék, amennyiben a munkát tisztességesen végzi".

Elismerte többek közt azt is, hogy a gyakorlatilag megszűnt Romániai Magyar Szót az alapítvány kiemelten támogatta, mert véleménye szerint szükség van a magyar politika Budapest utáni második legfontosabb színhelyén, Bukarestben "a magyar érdekképviselet munkáját közelről figyelő lapra".

Az RMDSZ elnöke azt is bejelentette, "a kisebbségek körében elkerülhetetlen funkcióhalmozás" ellenére lemondott a Communitas Alapítvány elnökségi és a Látó irodalmi folyóirat főszerkesztői tisztségéről. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS