2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem veszélyes az újabb ciánszennyezés a Visón és a Tiszán

2005. november 28. 18:57, utolsó frissítés: 19:03

A Visó folyóba, onnan a Tiszába került az a ciánnal szennyezett vízmennyiség, ami a Remin nagybányai színesfémipari vállalathoz tartozó régi tározóból folyt ki Borsabányán pénteken. A környezetvédelmi minisztérium a vízügyi hatóság helyszíni méréseinek adataira hivatkozva azt közölte, a szennyezés nem érte el a halállományt károsító koncentrációt.

A színesfém-kitermelésben használatos ciánhidrogén-sav vízben lebomlik. A halállomány az anyag 0,05 és 0,1 milligram/liter koncentrációja fölött pusztul el, a legtöbb halfaj 0,2 mg/l koncentrációig ellenálló. A Tisza ciánhidrogén-tartalma az ukrán-román határon 0,053 mg/l volt.

Magyarországra hétfőn 8 óra és dél között ért a szennyezés, de a vegyület annyira felhígult, hogy a megengedett határérték tizedét sem éri el. A 2000-es nagybányai ciánszennyezéskor 38 ezer mikrogramm ciántartalmat is mértek a Tisza magyarországi szakaszán – azaz a megengedett határérték csaknem ezerszeresét érte el akkor a koncentráció.

A szennyező tározót a műszaki baleset után azonnal lezárták, a vétkes cég régi értéken 270 millió lejes pénzbírságot kapott, vezetői ellen büntetőeljárás indul.

A vízügyi hatóság azután kezdett vizsgálódni, miután Bisztra polgármestere lakossági bejelentés alapján a szennyezést jelezte. A környezetvédelmi minisztérium csak vasárnap délelőtt 11 órakor tájékoztatta Magyarországot az esetről – sérelmezi a magyar fél. A tárca közleménye nem tér ki arra, mikor értesítették az illetékes magyar és szlovák hatóságokat. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS