2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az össznézettség felén 147 tévéadó osztozik

2005. november 29. 11:05, utolsó frissítés: 11:05

Vitára bocsátotta a romániai tévézésről szóló jelentést a Nyílt Társadalomért Intézet (OSI) és a Független Sajtóközpont (CJI). A hazai 150 televízióból három, a TVR, a PRO és az Antena1 közösen az össznézettség 50% -át mondhatja magáénak, a másik 50%-on további 147 adó osztozik – írja a jelentésről médiablogjában Gáspárik Attila, az Audiovizuális Tanács alelnöke.

Romániában naponta kb. 4 órát tévéznek, a lakosság 73%-át befolyásolják a tévében látottak. A közszolgálati tévé az egész ország területén látható, a PRO 82%-os és az Antena1 75%-os lefedettséggel következik a rangsorban. A reklámpiac volumene 2004-ben 104 millió euró volt. Az elmúlt időszak fő eseménye a szakosodott (tematikus) csatornák megjelenése volt. Ez a tendencia folytatódik a jövőben is – derül ki a blogból.

A jelentés megállapítja: még mindig nem világos a kép arról, hogy kik is a valódi médiatulajdonosok Romániában, például senki nem tudja hivatalosan, kié a Realitatea Tv hírcsatorna. További megállapítás: alacsony az újságírók javadalmazása és ez könnyen vezet korrupcióhoz.

Ahol gazdasági értékcsoportok vannak ott politikusnak is kell lennie, magyarán nem beszélhetünk még egy teljesen független médiáról – hangzott el a jelentést bemutató tanácskozáson. Gáspárik a blogban a vidéki helyzetet mutatja be: mint írja, a média vidéken még jobban alá van rendelve a gazdasági és politikai érdekeknek, mert egy százezres városban szinte lehetetlen a piacról megélni.

A különböző műsorszolgáltatók szerződnek a polgármesteri hivatalokkal és „megegyeznek” a hírek tartalmáról. Ilyen eset Marosvásárhelym ahol a polgármesternek „garantáltan” pozitív médiaszereplése van – számol be a szakértő, hozzátéve, ha a helyi tanácsok komolyan dolgoznának, e jelenséget fel lehetne számolni. Az OSI és a CJI tanácskozásán abban maradtak, hogy az ország különböző részein tartalomelemzést készítenek arról, hogyan jelenik meg a helyi politika és gazdaság a hírekben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS