2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyre több kamasz keres munkát Nyugaton: gyakran lopásra vagy prostitúcióra kényszerülnek

2005. november 29. 17:08, utolsó frissítés: 17:14

Egyre több kamaszkorú fiatal hagyja el Romániát, hogy külföldön próbáljon szerencsét. Többségük dolgozni szeretne, de sokan lopásra vagy prostitúcióra kényszerülnek, hogy élni tudjanak – állítja a Gyermekért, Közösségért és Családért alapítvány tanulmánya.

A kiskorúak párizsi bírósága elé kerülők egynegyede román állampolgár, ezek 40%-a Máramaros vidékéről származik. Az UNICEF támogatásával készített tanulmány során a térség öt helységében összesen ötszáz személyt kérdeztek meg.

A tanulmányból kiderül, hogy a gyermekek törvényesen távoznak az országból, leggyakrabban Franciaországba, Spanyolországba vagy Olaszországba mennek dolgozni. Sokuk előbb-utóbb koldulni kénytelen, lop vagy prostitúciót vállal a megélhetésért.

A vizsgált térségben a 14 éves gyermek már felnőttnek számít, pénzt várnak el tőle még akkor is, ha ez azzal jár, hogy el kell engedni őt otthonról, sőt, külföldre kell küldeni. A gyermekek kiutazása nem bonyolult: a törvények szerint a 14 éveseknek saját útlevelük van, és a szülők közjegyzői nyilatkozata szabad utat biztosít az országhatárnál. Bár a szabályok a kiskorúak esetében felnőtt kíséretet írnak elő határátlépéskor, ez a kísérő gyakran egy szomszéd, aki visszatér, miután a gyermek túljutott a határon.

Újabban az is gyakori, hogy a szülők vállalnak külföldön munkát, és 12-13 éves gyermekeikre bízzák az otthoni nehéz fizikai munkát és a kisebb testvérek ellátását. Ilyen körülmények között az iskolaelhagyás megszokott jelenségnek számít a térségben. A tanulmány szerint a tanárok még csak meg sem próbálják fékezni a folyamat terjedését. (eurohirek.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS