2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az export, a magas adók és illetékek a kisvállalkozások legnagyobb gondja

2005. november 30. 12:44, utolsó frissítés: 12:44

Az exportálás és a hitelfelvétel okozza a legtöbb gondot a hazai kisvállalkozásoknak – derül ki egy kormányzati felmérésből. Az EU-tagállamok piacaira való bejutást nagymértékben akadályozza az uniós jogszabályokra vonatkozó ismeretek hiánya. A felmérésből az is kiderül, hogy a kisvállalkozások nem állnak jól a beruházások terén, és a korszerűség tekintetében is volna javítanivaló.

Bajaikra többnyire saját maguk keresik a megoldást: 77%-uk nem keresne fel szakértőt, tanácsadó céget. A romániai kisvállalkozások országos tanácsa felmérésén a megkérdezettek többsége azt nevezte a legnagyobb nehézségnek, hogy az adóhatóság gyakran foganatosít pénzügyi zárlatot a köztartozásokat felhalmozott cégekkel szemben.

A megnevezett problémák között a magas adók és illetékek okozta nehézségek és a likviditási gondok következnek. A vállalkozók egy része a politikai stabilitás hiányát, az importáruk miatti versenyhelyzetet is nehezményezi.

A beruházási környezetet most már megfelelőnek ítélik a megkérdezett vállalkozások, utalva a gazdaság növekedésére, a társasági adó csökkentésére, az infláció visszafogására, a nettó béremelkedésre, de nehezményezik a kamat- és osztalékadó növelését. A kisvállalkozások forgalma 2004-hez viszonyítva átlagosan 5-10%-kal növekedett. (világgazdaság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS